Vyberáme novú skriňu

Skriňa je jedna z najdôležitejších súčastí našej domácnosti.

Skrine rozdelujeme podľa prevedenia na policové a s vešaním.

Vhodná skriňa musí mať dostatok úložného priestoru, aby ste do nej mohli uložiť všetko čo potrebujete. Skriňu samozrejme vyberáte aj podľa toho do akej miestnosti ju plánujete použiť. Do detskej izby je určite vhodný iný typ skrine ako do predsiene či do obývacej miestnosti.

Aké dvere si zvoliť na skrini ?

V ponuke sú napríklad posuvné dvere alebo klasické dvere. Rozhodujúce kritéria sú funkčnosť dverí, praktickosť pri používaní, dizajn aj cena.

Posuvné dvere oproti klasickým otváracím dverám nezaberajú veľa priestoru a preto sú ideálne do úzkych priestorov. Ide o najpoužívanejší typ skríň. Hĺbka dverí zaberie maximálne 10 cm miesta. Pri posuvných dverách môžete kombinovať viacero materiálov, vrátane zrkadiel. Jediná nevýhoda pri tomto type môže byť, že je možné otvárať vždy len jednu časť dverí. Posuvné dvere majú koľajničku vyrobenú z tvrdeného hliníku, takže ani dlhoročné zaťažovanie nespôsobí opotrebovanie.

Klasické dvere sa otvárajú do priestoru, takže pred skriňou musíte mať vytvorený priestor pre otváranie. Tento typ dverí je už dnes moderný a je možné si zvoliť typ pántu s tlmením.

Skriňa s vešaním alebo policová ?

Toto je otázka, ktorú si kladie pri výbere skrine asi každý z nás. Táto voľba je na každom z Vás podľa toho či si oblečenie radšej zavesíte alebo poskladáte.

Ideálna voľba by však mohla byť, vybrať si kombináciu jednej časti policovej a druhej na vešanie. Predovšetkým je vhodné túto kombináciu zvoliť ak je skriňa jediným kusom nábytku na odkladanie vecí.

Výhoda policových skríň je, že sa do nich veľa zmestí, ale nevýhodou môže zase byť, že sa oblečenie skôr pokrčí.

Vešiakové tyče môžete mať v skrini umiestnené dokonca aj dve nad sebou. Hlavne je to ideálne ak si chcete uložiť tričká, mikiny alebo blúzky či košele.

Aká veľká by mala byť skriňa ?

Veľkosť skrine závisí od Vás a od rozmerov Vašej miestnosti, kde chcete skriňu použiť. Ak potrebujete veľa úložného priestoru, využite maximálny voľný priestor, prípadne skúste ťahať skriňu do výšky.

V ponuke sú dnes už napríklad dosť vyhľadávané trojdverové skrine, ktoré sú v šírke približne od 100 cm až do 220 cm. Samozrejme je množstvo aj iných veľkostí a taktiež sú skrine dvojdverové alebo až štvordverové a viac.

Všetko záleží od toho koľko priestoru môžete skrini dať. Napríklad jednodverové skrine môžete použiť do hosťovských izieb pre predpoklad malého počtu vecí.

Po výbere týchto základných parametrov, prichádza na rad tá lepšia časť. Tým je napríklad zvoliť si či chcete mať v skrini zásuvky alebo nie .

Zásuvky sú vhodné hlavne ak potrebujete uložiť spodnú bielizeň či opasky. Samozrejme šuflíky vieme využiť v skrini aj na iné účely. Na uloženie dokumentov alebo učebníc a kopec iných vecí.

Ďalšia vec, ktorá je dôležitá pri výbere skrine, je vybrať si farebné prevedenie. Môžete zvoliť aj dekor v kombinácii so zrkadlom alebo s iným farebným dekorom. Možností je kopec, len aby Vám prevedenie ladilo aj k inému zariadeniu v domácnosti.

Výber skríň je naozaj široký. Záleží len na Vašich potrebách a vkuse. Prajeme dobrý výber ...

29.01.2021
keyboard_arrow_up